Rumen Dimitrov 09.11.2017 Споделен опит

Джунглата от информация в днешно време

Всички знаем, че живеем в 21 век. С появата на глобалният, революционен инструмент наречен „интернет“ имаме достъп до цялата информация съществувала някога. От най-непознатото за нас мекотело, до състоянието на финансите във FOREX преди една секунда, всичко което можем да знаем се намира в десният ни джоб на правоъгълника, който използваме да играем Candy Crush. Въпреки всичко това, тази гениална система има един огромен проблем, покрай който ние незабавно трябва да се научим да работим.
Проблемът са новините. Във всеки сайт пише нещо различно за случващото се по света. Написаното в интернет е толкова много, че ние непременно трябва да си изградим нови навици, за да можем да стигнем до истината. Незабавно трябва да си изградим информационен филтър, който винаги трябва да бъде готов да бъде използван.
Изграждането на този филтър не е трудна задача. Най – сигурният начин е добива на информация от различни източници на различни езици. Докато живях в Германия забелязвах много често, че немските медии обичат да изопачават историята до такава степен, че често се превръща на страховита приказка, направена да уплаши децата (или в този случай масата). Като се вгледате ще видите много такива случаи в абсолютно всяка новинарска медия. Четете новините си на няколко езика и разглеждайте коя страна какво се опитва да каже на населението си. Истината ще намерите, като видите информация която я пише и на другите езици на които четете. Съвпадащата информация често значи, че е възможно да е истина. Това не само ви помага да стигнете до верните данни, но също така ви дава незаменима информация за бъдещето на държавата. 
Но не всички знаят по няколко езика, за да могат да използват гореспоменатата тактика. За щастие има и вариант за хората, които владеят само английски. Използвайте BBC като главен източник на новини. BBC е новинарска медия, която не печели пари чрез реклами (както повечето други), а се поддържа от данъци наложени на англичаните точно с идеята да има новинарска агенция, която да е обективна. Въпреки, че замисъла е много добър забелязвам, че не винаги историите са самата (не извъртяна) истина. BBC се доближава за сега най-много до там, но въпреки това винаги имайте едно на ум докато я използвате.
Още един интересен начин, който мога да дам на интересуващите се от новини, които винаги искат да са запознати със случващото се на момента са профилите на повечето новинарски агенции в Twitter. Направете така, че да получавате известия щом някоя от агенциите сподели нов tweet. Тогава винаги ще сте наясно със случващото се по света, но не трябва да забравяте да прочитате цялата статия, не само tweet-ът,  
Приятно обикаляне на безкрайната новинарска джунгла, и се надявам, тези малки съвети да ви помогнат поне малко да не се спъвате в нейната широка фауна.