Диан Десков 10.01.2018 Споделен опит

Bitcoin манията - мога ли да забогатея? Част 1

Първата част от нашата тема цели да обясни какво представлява Bitcoin.

Bitcoin е дигитална валута, която цели да реши проблемите ни свързани с онлайн разплащанията. Сигурно се чудите какво й е на сегашната ни разплащателна система? Отговорът е, че всичко, което купуваме днес, трябва да мине през банка, която взима част от трансакцията. Ние плащаме на банките, защото разчитаме на тях, че парите и трансакциите се обработват правилно и сигурно. След време обаче онлайн разплащанията ни се увеличават и колкото повече трансакции изпълняваме от различни места и от различни устройства, толкова по-лесно можем да станем жертва на измама или на кражба.

Много хора са опитвали да измислят разплащателна система, която да работи без посредник между купувача и продавача. За съжаление така се ражда нов проблем - как можеш да докажеш, че си платил за нещо, или как ще докажеш, че изобщо имаш пари за да си го купиш? Проблемът е толкова фундаментален, че е се е установил като термин - "double spending problem" или проблемът с двойното харчене. Липсата на посредник няма как да ни гарантира, че някой потребител няма да похарчи един и същи лев за няколко различни неща.

Решението идва през 2008 година, когато анонимен програмист със псевдоним Сатоши Накамото, пише статия в известен блог за криптография, в която предлага нова валутна система. Неговата система премахва банката като отговорник и валидатор на всички разплащания и вместо обработката да се случва в една централа - всички потребители ще записват всички трансакции по едно и също време. В резултат на това всеки опит да се заблуди системата ще бъде забелязан и фалшивото разплащане ще бъде отхвърлено. Нито един потребител, банка или правителство не може да наложи такса на разплащанията или да контролира потока им. Резултатът е по-бърз, по-лесен и по-евтин начин да харчим парите си, дори и в чужбина, без значение от валутния курс.

Това е основната концепция на Bitcoin. Той вече е променил начина на живот на много хора. Няколко месеца след разработването му, криптовалутата се е използвала, за да се купуват и продават стоки на черния пазар. Но не всяко разплащане се случва за тъмни дела - в края на 2013 година значителна част от китайския пазар е решил да инвестира част от парите си в Bitcoin, което предизвиква огромен скок на цената му и от около $150, той скача до $1300. Така са се родили първите биткойн милионери и мълвата за новата технология се е разпростряла из целия свят. Днес Bitcoin се приема на все повече места - можете да си купите кафе в Амстердам, бира в Лондон или да си платите университетските такси във Швейцария.

Както може би сте чули - системата има и своите проблеми. Докато някои печелят добре, от това, че са се включили по-рано, други губят пари, заради непредвидимостта на цената на Bitcoin-a. Освен това, проблем може да се окаже и дизайнът на системата - предвидена е да работи с краен брой Bitcoin-и, които скоро предстои да бъдат достигнати.

Все още има много несигурности около Bitcoin. Някои хора вярват, че това е бъдещето на икономическите системи. Други се страхуват, че това би срутило икономиката. За щастие всички са на едно мнение - ако можем да се доверим на дигитална валута, която да работи без посредник, ще можем да променим към по-добро начинът, по който световната икономика работи.

Посетете ни пак за част 2, в която ще обясним какво е block chain технология и как тя движи Bitcoin системата.